2013. július 27., szombat

2013.07.27. Szelíd szombat



A tegnapi naphoz hozzátéve szeretném mindenkinek – aki gondolt rám - megköszönni a névnapi üdvözleteket, bár nem most tartottam, de nagyon jól esett. (Bár hogyha a blog írója az Annát használja a hivatalos Annamária helyett, ne is csodálkozzon ezen.)

A legszebb névnapi köszöntést, az ÉBFE elnökségi tagjától, „Fék” Tóth Bélától kaptam:

E napon minden érted van! A nap csiklandozó sugara a lágy szellő s madarak csodás dala. Ma neked nő minden virág, mely ontja csodás illatát, s neked érik a gyümölcs, ami beszívja a hajnal harmatát. Ha jő az este, s megjelennek a csillagok, hidd el, ma neked ragyognak, és az írják boldog névnapot”


És hogy egy kicsit reklámozzuk elnökségi tagunk tevékenységét: az a kevés ember, aki ebben a 35 fokban nem a Völgyben, hanem a Balcsi-parton és esetleg Balatonakalin pihen a hétvégén, mindenképpen látogasson el a Fék étterembe:  http://www.fekabc.hu/etterem2.htm

A mai nap már zökkenőmentesen vette kezdetét. Mire leértem a nemeshanyiak már elfoglalták hétvégére a standjukat és zajlott javában a csipkekészítés. Délelőtt a halimbai osztag megérkezett 3 napra elegendő alapanyaggal, így a főzés is beindult. Bár az elején kicsit izgultunk, hogy nem lesz elegendő jelentkező az ebédre, végül minden elfogyott. A mai menü Halimbai palócgulyás Tóbel módra volt, melyhez a titkos összetevőt csak én leshettem el, de csakis azért, hogy később otthon helyt tudjak állni a konyhában, hogy a Mester jóllakjon annak érdekében, hogy a TD-Halimba SE a következő szezonban már bajnoki címet szerezzen.
Bár kánikula van, nincs pihenője a focicsapatnak, edzőmérkőzés volt ma is. (eredmény: Márkó- Taliándörögd – Halimba SE:0-7).Gratula!


Előkerültek a dobozokból a tavalyi dolgok is: szórólapok, a kirakó és a kötelező arculati elemek is :) Az Értékőrök kiállítása is teljessé vált, Tufa kiváló idegenvezetést nyújt az ide betérőknek.
Az biztos, hogy Tóbel János polgármestert nem engedjük el az Éltető Völgyből: legalább 4X fog főzni, levendula szörppel, dinnyével lát el minket.
Délután sokan sziesztáztak az udvarunkban: az almafa árnyékában, a FELÚJÍTOTT szép padokon elfeküdve, hallgatva a Palya-udvarból áthallatszódó muzsikát. Kellemes.


 
Végre én is tettem egy kört. A malomszigeten ilyenkor mindig ismerősökbe botlik az ember. Régi arcok, barátok, osztálytársak, akikkel, ha év közben nem is, itt mindig összefutunk. Pillanatra felidézzük a múltat és döbbenten állapítjuk, hogy milyen gyorsan elszaladtak az évek. Hogy ugyan kicsit megkomolyodtunk, de még mindig ugyanazok vagyunk, mint 10 éve. Kicsit összeszorul a gyomrom.



Harangoznak, fél 8 van. Még valakik visszasietnek egy ukki szörpért, érdemes. Én is egész nap szemezgettem egy ukki EPERlekvárral. Lassan az éjjeli őrök is megérkeznek: fél Hoffner Brother és Hoffner Brother’s girlfriend végzi az esti műszakot az idén.  Lassan én is várok egy fuvart TD-re. Közben az okostelefonom üzen: start running, get moving! Haha ez most egy ideig elmarad.
Végül a nap zárasaként egy rövidke video az udvarról (köszönet érte SP-nek):

Harta Anna









2013. július 26., péntek



2013.07.26. Akkor elkezdődött


Július vége, augusztus eleje. Ismét Művészetek Völgye, és ismét Éltető Völgy immár negyedik alkalommal. A Csigaház udvara a mai nappal megnyitotta kapuit.

Kicsit most másképp, máshogy. Pótolhatatlan háziasszonya, Fazekas Zsuzsi most Balatoncsicsón tölti mindennapjait az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület új lakójával, Nemes Mátyás Benedekkel. De mindig akad egy mobil -  Sümeg-Kapolcs-Taliándörögd között szívesen ingázó - kolléga, aki igyekszik helyt állni a 10 nap alatt.






Az ember mindig picit izgul az új feladatok előtt, de úgy látszik mindez felesleges volt. Negyedik alkalommal az Éltető Völgy lakói már könnyen, szinte pillanatok alatt otthonossá varázsolták az udvart.






 Az előző évekhez hasonlóan ismét megtekinthetjük Boda Balázs és Oláh Kati csodálatos festményeit. Újra megkóstolhatjuk halimbai teákat, az ukki lekvárokat és mézeket, a petendi pálinkát. A Fehérlófia Waldorf Iskola kézműves programmal, bábozással készül. (És rengeteg jó ruhát hoztak ajjajj....) Válogathatunk a különböző kézműves termékekből: Ottmár Dóra, mencshelyi kézműves ékszerei, kerámia termékei és Rab Márta szalmafonó portékai ékesítik az udvart. A hétvégi napokon megismerkedhetünk a nemeshanyi csipkekészítés fortélyával. Bemutatkozik Nagyvázsony település is. A Csigaházban a Pannon Értékőr Ifjúsági Egyesület kiállítása várja az ide látogatókat.





Így összeállt a csapat. Délelőtt 10 órakor az első vásárlás is megtörtént az udvarban: Tóbel János az „újaktól” megvette az első szalmakalapot. Kicsit még csendesebb, nyugodtabb az első nap, azonban akadnak látogatók. Pakolgatunk, rendezgetünk, közben jó látni, ahogy a szalmafonó keze egész nap jár, az ide érkező gyerekek futkoznak és a Tavaszi szél-t énekelik el immár harmadszorra.Kánikula van, levendula szörppel csillapítjuk szomjunkat. Kicsit még irodázunk, de holnaptól szigorúan hétvége, szigorúan a Völggyé lesz a nap. Szombattól a főzés is beindul. Juppé már most nagyon éhesek vagyunk.

Pihentebben várjuk a holnapot….

Harta Anna