2014. augusztus 2., szombat

A kilencedik...



Elérkeztünk az utolsó előtti naphoz.
A mai jelszó: nyakban fityegő by Tibor Hoffner.
Mai időjárás előrejelzés by Petya Oszkai főmeteorológus: Fülledt meleg várható, a hőmérséklet elérheti a 31°-ot is. Délután előfordulhatnak kisebb záporok, de nem lesz számottevő csapadék.


Ma a Herendi Porcelán került sorra a Veszprém Megyei Értékek Tárából. A manufaktúra képviselői herendi motívumokból álló testfestéssel és kézműves foglalkozással szórakoztatták az udvar látogatóit.


Délután 2 órától egészen estig a magyar gombfoci világbajnokok nagyszerű show-val kápráztattak el bennünket. Akit érdekelt kipróbálhatta a gombfoci csínját-bínját.


 Ünnepélyes keretek között a Veszprém Megyei Értékek Tárának zárása és újranyitása is megtörtént.


Aki szerencsés volt, az a Bagi Muharay Népi Együttes lakodalmi lánykikérőjét is megtekinthette az udvarunkban. Az esemény után az együttes Katlan Tóni vendéglőjében a legénybúcsút tartotta meg, majd a Muharay Színpadon folytatta tovább a hagyományos bagi lagzi bemutatását.

Mivel ma Kiki hiány miatt nem volt sem vetélkedőnk, sem interaktív színjátékunk, Tufa diótörő játék örvendeztette a látogatókat. 
6 órától a Veszprém-Bakony Táncegyüttes nagyszerű gálaműsorát nézhettük meg a Galiba Zenekar kíséretében.


Harta Anna


A nyolcadik...



Elérkeztünk az utolsó előtti-előtti naphoz.
A mai jelszó: kiskapu (a juhhéj és a gyapjú után).
Petendi gulyáslevest ettünk esős ízesítéssel.

Árusaink kezdenek elfáradni, és ördögivé alakulni.





Ma a Veszprém Megyei Értékek Tárából a Badacsonyi Kéknyelű mutatkozott be. Az érdeklődők a délután folyamán több alkalommal is borkóstolón vehettek részt, mely során betekinthetést kaphattak a Laposa Borbirtok sikerének titkaiba.







A mai interaktív színházi előadásunk főszereplője Hoffner Tomi és a gyerekek voltak. 


Az udvar látogatói ma 2 kalapos vetélkedőben részesülhettek. Az első nyertese fantasztikus citromfű szörpöt vihetett haza a Lekvárszezon jóvoltából. A második vetélkedőnket a hidegkúti népdalkör kíséretében zajlott le, akik meglepetésként ugrottak be az Éltető Völgy udvarába. A játék győztese pedig egy levendula csomaggal lett gazdagabb a Dörgicsei Levendula Major felajánlása által.


6 órakor a soproni illetőségű Fajkusz Banda előadását hallgathattuk meg. Előadásaikban a népzene és ennek más zenei stílusokkal való ötvözése jelenik meg. 


Majd a műsor után vidám táncház következett volna, ha az eső ismét nem szólt volna közbe. És hol volt mindeközben kiváló meteorológusunk? Valahogy ma erről elfelejtett szólni…


Harta Anna 



2014. augusztus 1., péntek

A hetedik…



A tegnapi vihar okozta károk rendbetétele után ismét életre kelt az udvar.
A mai ebédet a dörgicsei levendulások tálalták fel. Ildikó remek rizses lecsót készített, levendula szörppel. Délután grízgombócot kóstolhattunk meg az Ízek, illatok receptek című szakácskönyvben leírt receptúra alapján a Pannon Térség Fejlődéséért Alapítvány szorgos képviselői által.


Meteorológusunk mai jelszava: „I love my girlfriend” és ezzel elnyerte a mai nap hőse címet.
A mai napon kiemelt szerepet kapott a szentgáli születésű Lőrincze Lajos, néhai nyelvész, tanárember életművének bemutatása a Szentgáli Általános Iskola 8. osztályos tanulóinak közreműködésével. A résztvevők nyelvi totót tölthettek ki Lőrincze Lajos életéről, a kisorsolt győztes pedig könyvjutalmat vehetett át.

Délután az aprónépek örömére a világot jelentő deszkákon, zenés bábjáték került bemutatásra Mátyás király meg az igazmondó juhász címmel az Aranygyapjú társulat bemutatásában. Az előadás előtt az udvar közepére beköltözött hétfejű sárkánnyal küzdhettek meg a bátor vállalkozók. A legbátrabb vállalkozónak Opi kovácsmesterünk mutatkozott, akinek a legrövidebb időn belül sikerült levágni a sárkánynak mind a hét fejét. De a többiek is rendkívül ügyesnek mutatkoztak.


A szokásos kalapos vetélkedőnk győztese a mai napon egy OD kerámia bögrét vihetett haza. Opi kovácsmesterünk ma nagyon aktív volt, a kalapos játékban is részt vett, melynek megtisztelő 2. helyét vihette haza. Tufa pedig diótörő játékkal szórakoztatta a népet.


Közben két értékőrünk, Rebeka és Balázs benevezett a NAPLÓ SELFIE versenyre. Legyetek szívesek szavazni rájuk az alábbi linken:

NAPLÓ SELFIE VERSENY

És a 7. napi videot ismét köszönjük a Watching Duck Studio-nak:

7. napi video 

Harta Anna 



2014. július 31., csütörtök

A hatodik…



Ukkos, Ferrir Farmos, több, mint értékes ebédet készített ma a csapatnak Inke. Aki a tejszínes csirkemellel nem lakott jól, a balatonfüredi Baricska Csárda szakácsai által elkészített balatoni halászlevet is megkóstolhatta.

Inke főz
készül a balatoni halászlé


NAKVI csapata nálunk
A Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet (NAKVI) csapata államtitkári közreműködéssel (Szakáli István, agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár) a Czinka Panna névre keresztelt pályázati programot beszélték ki az udvar belső feleiben, mely a roma fiatalok felsőoktatásba való bejutását segíti. A nagy beszélgetéshez időközben Hoppál Péter, kultúráért felelős államtitkár is csatlakozott egy kis időre. A NAKVI csapata ezután interaktív színházi előadáson vett részt elsöprő sikerrel.

A NAKVI csapata egy interaktív színházi előadás résztvevőjeként

Délután 5 órától a Rullavarpaat finn néptáncegyüttes műsorát tekinthettük meg, akik a héten az Éltető Balaton-felvidékért Egyesületnél vendégeskednek. A produkció után pedig bárki eltanulhatta nyelvrokonaink táncait egy táncház keretében.


Ezután a nézősereget nem engedtük el, a szokásos kalapos játékunk következett. A győztes Kamilla ajándékcsomaggal és Krizsán András: Balaton-felvidéki építészeti útmutató című könyvével lett gazdagabb.



 Oszkai Petya meteorológusunk délutáni jóslata pedig most bejött, estére hatalmas zápor zúdult Kapolcsra. (Mert  ugye nincs Völgy eső nélkül). A eső ellenére mégis maradtunk még jópáran és nagyon finom Kiki által készített csorba levest kaptunk vacsorára.  

Harta Anna