2015. augusztus 1., szombat

2015.07.31. Péntek, a nyolcadik nap



Nyolcadik napunkra napsütés, jókedv,vidámság, sok sok látogató kötözött az udvarunkba.

Öröm volt látni, hogy minden korosztály útba ejti közösségünket. Fiatalok és örökké fiatalok, akik érdeklődnek a hungarikumok, helyi termékek, egészséges élelmiszerek, egyedi alkotások iránt. 
Családok, kisebb- nagyobb gyerkőcökkel, akik játszanak, bolondoznak vagy kézműveskednek együtt. 



Teljes energiával működött a kovácsműhely Opi kováccsal, akinek rövid időre bár, de hasznos és nagyon tehetséges kisinasa akadt, Hoffner Tibi személyében. 


Utolsó szakmai programunkon az önkormányzati hatókörű védjegyek témakörét járták körbe a szakértők. Megismerhettük, milyen célok érdekében hoztak létre védjegyeket és hogyan működtetik azokat. 


A szakmai program mellett kicsik és nagyok kézműves játszóház keretében kipróbálhatták az agyagművességet, Oszkai Rékával. Gyönyörű alkotások születtek ma is, völgypillangók, virágok, szeretetszívecskék. 




Kiki játékokra invitálta vendégeinket, akik kalapoztak, színházosat játszottak és előkerült a ZSCH (zsineg cövekre hajigáló) is. Jó szokásunkhoz híven a játékosok győztesei a mai napon is értékes nyereményeket vehettek át az udvar árusainak felajánlása jóvoltából.





Estére olyan jó lett a hangulat, hogy még egy random táncház is kerekedett, melyről szintén Kiki gondoskodott. 



Szülinaposunkról sem felejtkeztünk el. Anita, a Ferrir Farm oszlopos tagja meglepetés tortát kapott. Sok boldogságot és völgyes szülinapozást kívánunk! 



Csütörtökön jelentettük, hogy megalakult az AKT Társulat. Nem árulunk zsákbamacskát, AnnaKikiTibi a társulat, akik péntek este ősbemutatót tartottak. Első – szívből reméljük nem utolsó – fellépésük címe „ A Fa”   volt. 
Előadásukban nyomon követhettük két cimbora és egy fa történetét, nem szavakkal, csak hangokkal és mozdulatokkal. Nagyon élveztük!



Mi is volt a jelszó: otoiti – nemtudommitjelent….

Előttünk a hétvége, várunk mindenkit sok szeretettel!

O.R.








2015. július 31., péntek

2015.07.30. csütörtök a hetedik napunk

Mai blogunk csak rövid szavakba foglalva:

ismét eső

palacsintasütés

szentantalfai sajtok - Royesfarm termékei

fa dísztárgyak és csuhé termékek a Bakonyi Helyi Márkától

szép menyasszony

védjegyek - Balaton-felvidéki Bor, Balaton bor, Gönci kajszibarack, Szentesi paprika, Makói vöröshagyma

a Dunántúl Népi Kommandó fantasztikus előadása Németh Dénes és zenekara kíséretében

színházi játék, ZSCH

az AKT Társulat megalakulása

H.A.









2015. július 30., csütörtök

2015.07.29. szerda a hatodik napunk

Nagyon hűvös reggel fogadta a Völgylakókat, a kora délelőtti órákban a hőmérséklet higanyszála épphogy érintette a 15 fokot. Fáztunk és dideregtünk, de a petendi pálinka és a forró halimbai gyógytea segített ezen negatív érzetet ellensúlyozni. Délutánra szerencsére némileg fordult a helyzet és a nap sugarai is megjelentek az égen.



Harmadik szakmai napunk az országos hatókörű, illetve állami működtetésű védjegyekről szólt. Az érdeklődők a HÍR (Hagyományok-Ízek-Régiók) védjegyről, a szellemi tulajdonvédelemről, a nemzeti parki védjegyről, a Magyar Termék védjegyről, a Kiváló Magyar Élelmiszer védjegyről, a Hungarikumról, a Kiváló Magyar Sertéshúsról szerezhettek információkat.



Délelőtt a csabrendeki nagy kópé tábor közel 40 gyermeklakója vendégeskedett az udvarban, akik érdeklődtek a termelőktől, beleleshettek a fafaragás rejtelmeibe és vetélkedtek is egyet.


Délután a Kuttyom-fitty Társulat - Cirkusz Folklórikusz  című vidám előadását tekinthette meg a nagyközönség. Műsorukban láthatóak voltak olyan világszámok, mint a ripsz-ropsz csapásolás, helyben forgás irniksz-birniksz, lavírozás 5 üveggel, kunsztok 3 bottal. De volt itt medvetáncoltatás, idomított kecskék, erőfitogtatás, kötélen egyensúlyozás, akrobata csapat is!








Játékokban sem volt hiány a mai napon: két kalapos játék,  ZSCH és színházi előadással is szórakoztattuk a közönséget. Természetesen a játékosok győztesei a mai napon is értékes nyereményeket vehettek át az udvar árusainak felajánlása jóvoltából.

Izgatottan várjuk a holnapot :)

H.A.












2015. július 28., kedd

2015. július 28. Kedd Ötödik nap



A Völgylakók fellégeztek, elmúlt a rossz idő. Napsütéssel, de kánikula nélkül, telt a nap, csupa jó emberekkel és helyi termékekkel körülvéve.
Védjegyes termelőink újult erővel kínálták színes portékáikat, megtelt az Éltető Völgy élettel. 



Délután folytattuk tovább a védjegyes kerekasztal beszélgetéseket, ma a tájegységek védjegyei volt a téma, amit körbejártak a szakértők. Érdekes dolgokat tudhattunk meg a különböző térségek védjegyeiről, termékeiről és embereiről. A résztvevők a Pannon Helyi Termék, a Felső Tisza Völgye Minőségi Védjegy, a Borsod-Torna-Gömör helyi termék, a Mecsek-Völgység Hegyhát, a 36 Jó Palóc, a Hortobágyi Portéka és a Göcsej védjegyek képviselőinek gyakorlati tapasztalatait hallgathatták meg.







Kiki, a kisbírónk játékra szólította az udvarba betérőket, kalapoztak és a színészetet is kipróbálhatták, illetve egy vadonatúj játékkal lepte meg az udvarba látógatókat (ZSCH: zsineg cövekre hajigáló)

Színpadunkon ma Kőris Zenekar lépett fel, népzenéjük igazi „kapolcsi” érzésekkel árasztott el minket. Előadásukat vidám táncház követte.


A kézműves bemutatók sem maradtak el.
Először Boda Balázs, a Paloznaki Képíró műhely alkotója megmutatta, hogyan is születik egy olajfestmény, hogyan lehet a színekkel játszani és egy könnyű ecsettel ábrándos hangulatot varázsolni a vászonra. 



Délután pedig Gyapay László fafaragó vezette be az egybegyűlteket a mestersége rejtelmeibe. 



Vendégkiállítónk volt ma Biró Csaba, bronzműves volt, a Bakonyért Egyesülettől. Csaba gyönyörű  bronz alkotásokat hozott, standjánál férfiak, nők egyaránt találtak kedvükre valót. Csaba szombaton és vasárnap is udvarunk vendége lesz, műhelyét hozza magával és megmutatja hogyan is készülnek egyedi termékei, övcsatok, fülbevalók, karkötők….



O.R.

2015.07.27. hétfő,az esős napunk



Ma is esővel indult a reggel és sajnos végig kísérte a napunkat. Persze ez senkit nem tántorított el, udvarunkat sokan meglátogatták, ami bizonyítja, hogy az Éltető Völgy idén is hozza a formáját.
Színes programjaink mellett, július 27-től  31-ig , 13-16 óra között egy-egy rendhagyó védjegyes kerekasztal beszélgetéseket tartunk ahol az ország különböző védjegyet működtetői, formáló közösségeinek képviselői beszélgetnek védjegyekről, eredményekről, nehézségekről, fejlődési irányokról. 




A mai első kerekasztal beszélgetésen bárki, akit érdekelt a védjegy rendszer gyakorlati haszna, részt vehetett Nemes Gusztávval és a Vidék Minősége Védjegyet koordináló Leader csoportok képviselőivel egy szakmai beszélgetésen. A műhelymunka során fény derült a közösség igazi építő erejére, fontosságára és a Vidék Minősége védjegy bemutatására.
Mindeközben az udvarban zajlott az élet, a kovácsműhely és a termelők színekben pompázó standjai igazi élményt nyújtottak puszta látványukkal. 



Ottmár Dóra, mencshelyi keramikus, kézműves bemutatóval egybekötött játszóházat tartott az udvarunkba betérő kicsik és nagyok számára. Sok szép alkotás készült, csipkével díszített tálak, medálok, gyógynövénynyomatok. 

Délután a Peregrinus Együttes varázsolta el a közönséget. Különleges hangulatú, reneszánsz stílusú zenéjük elrepítette a látogatókat egy másik világba és  Csigaház teraszára.
Továbbra is érdemes betérni az udvarba, ugyanis remek termékek várják gazdájukat, illetve kötelesek vagyunk mindenkit figyelmeztetni, hogy aki egyszer ellátogat hozzánk, a kézműves világ pompája bárkit magával ránthat és függővé tehet. 


M.N. és O.R.

És egy kicsit más stílusban:
A mai jeles folyamatos égi esemény zavarta az Éltető Völgy programjait. Bár nagyon vártuk, hogy vére teljes valójában föltenyereljen a nyári meleg napsütés az égboltra ám az csak egy-egy 5 minutás időintervallumban kandikált ki a felhők mögül miránk földi halandókra.

Az első szakmai konferencia a Csigaházban komoly elmeköszörülést hozott, hiszen a résztvevők majd 3 órán keresztül ejtették ki foguk csorbáján a Vidék Minősége védjeggyel kapcsolatban a hajuk hagymája alatt megfogalmazódott gondolataikat, melyeket nyelvük csapján formálták szavakká. A világot jelentő deszkákra tervezett koncertet bekergette az eső a 12 m2-es teraszra ahol most csak valóban csak szűk számú, de szerencsére nagyon lelkes gyülekezetnek csiklandozhatta meg hallójáratait a még oly kiváló Peregrinus együttes régi zenei muzsikájával. A szomorkás álmosító időben mind ahhoz fohászkodunk, hogy mielőbb előviggyanjon a nap meleg sugara, de keseregni nem fogunk akkor sem, ha ezzel az égiek nem örvendeztetnek minket.

Elvárjuk, hát kendteket holnap is!
K.K.