2013. augusztus 3., szombat

Szépséges szombat



Ismét forróság öntött el bennünket. Nehezen, de bírjuk-bírjuk.

A végére én is igazi völgypolgárrá váltam. Vendégek végett kiszorultunk a házból, kis sátorban töltjük immár 2. éjszakánkat. Az idő borzasztóan kellemes a szabad ég alatt, viszont a taliándörögdi koncertekről leszakadó tini lányok hisztis üvöltése már nem éppen.

Fantasztikus reggelivel indítottuk a napot: a tegnapi nemesvámosi bőségtálat összekavartuk szentantalfai zöldségekkel, 60 db ukki tojással és halimbai szívvel-lélekkel. 

Az ebédet az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület (=Tóbel János, egy kis munkaszervezeti segítséggel) készítette: tárkonyos csirkeragulevest generáltunk halimbai tócsival.

Délutánra jutott egy kis szakmai program. Ízelítőt adtunk az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület projektjeiből: Zöld kínálat a Balaton-felvidéken (Green-line projekt), Vidék Minősége Védjegy és „Okos” Túrák a Balaton-felvidéken.

Oszkai Virággal waldorf-os egyenruhában illegettük magunkat egész nap.

Tufa is már kezd elfáradni, a babzsákfotelban ülve tartja meg az értékőrös idegenvezetést.

Délután a Fehérlófia Waldorf Iskola bábelőadását nézhettük meg az udvarunkban. A kánikula ellenére sok volt ma a látogató, mindenki igyekszik még kilátogatni azért 1-1 napra.

Összeszokott csapattá, nagy családdá váltunk itt a végére.  Mindenki hoz valamit, ma például egy különleges levendulás süteményt kóstolhattunk meg Rab Márti jóvoltából.

Holnap az utolsó nap, kicsit fáradtan, de izgalommal várjuk.
Harta Anna















2013. augusztus 2., péntek

Pazar péntek



Ma a Pannon Térség Értékőr Alapítvány programjaival telt el a nap.

10 órától Hoffner Tibi és Bazsó Gabi a Pannon Térség (Ifjúsági Helyi) Értékőr projekt eredményeit, gyakorlati tapasztalatait és sikerének titkait osztotta meg a NAKVI csapatával. Tufa pedig a Csigaházban berendezett Értékőr kiállítást („Értékőr spejz-et”) mutatta be a csoportnak. 

Nagy népszerűségnek örvend látogatóink körében és sorra kapkodják el az  alapítvány által kiadott Ízek, illatok receptek – A vidék éléskamrája című szakácskönyvet. A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványnak ez a harmadik kiadványa, amely a hungarikumok sorába illeszkedik. Annak érdekében jött létre, hogy felelevenítsék és megőrizzék a helyi gasztrónimai értékeket és térség több száz éves hagyományait, kultúráját. Az Ízek, illatok, receptek kiadvány másfél év alatt készült el, 57 településről küldtek be recepteket, amikből 222 található meg a könyvben.

Az ebédtéma ma sem maradhat el. Ma a waldorfosok Pénzvarázsló lencselevessel babonázták meg a népet. Várjuk a varázslatot! Az biztos, hogy ebédidőben iskolai menzává varázsolódunk.

Délutántól folytatódott az Értékőr program. 14 órától az Értékőr projektek eddig eredményeiről kaptunk beszámolót Dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselőtől és Hoffner Tibortól. Az értékőr projektek fő célja a kistelepülések értékeinek felkutatása, archiválása és megőrzése. Olyan helyi fiatalok vettek/vesznek benne részt, akiknek az érték a mérték. 

Bemutatásra kerültek a helyi értékek, a helyi értékek szerepe a vidéki életben és megtudhattuk, hogy a fiatalok milyen fontos és meghatározó és egyben központi szerepet töltöttek be a programok véghezvitele során. Magát a programot teljes egészében a fiatal generáció valósította meg, amelyhez a felnőttek a szükséges hátteret, a segítő kezet nyújtották. 

Az Értékőr program itt nem ér véget. Tovább folytatódik, ősztől a sümegi kistérség településein. A folytatását izgatottan várjuk és reméljük jövőre egy ehhez hasonló videót nézhetünk meg a Völgyben (kedvenc mondatom a végefelé hangzik el: „A helyi értéknek megvan a maga belső békéje”):
A program zárásaként nemesvámosi húsos bőségtálat kaptunk, Sövényházi Balázs, nemesvámos polgármestere jóvoltából. Köszönjük, rendkívül finom volt.

Ma Gabi is rácsapott a waldorf-os ruhákra (a blog hatására :)) 

A napot pedig régi két waldorf-os srác mini koncertje zárta Palya Beás hangulatot lopva az udvarba.
Harta Anna











2013. augusztus 1., csütörtök

Chilis csütörtök



Összezsúfolódtunk az udvarban.


Ma Szőc, Kislőd és Öcs értékőrei képviseltették magukat.

A szőciek már délelőtt elfoglalták az udvar hátsó részét és kenyérsütésbe fogtak. Sült kenyérrel és langallóval kényeztették a csapatot.






Marótiné Farkas Klári, kislődi fafaragó munkásságát is megismerhettük. Standján gyönyörű faragott tárgyakkal találkozhattunk.

A mai ebédet az ukki first lady készítette az udvarnak. Inke elkényeztette a csapatot: burgonya krémlevest és chilis babot kotyvasztott a népnek. Uzsonnára pedig ukki EPER-és baracklekváros kenyeret kaptunk. Itt már a halimbai polgi sem bírta tovább: ismét megkóstolhattuk a Top Secret-et, azaz a múltkori cukkinikrémes kenyeret. A LEADER-szerűség ma is megvalósult, a délutáni projekt tökéletesen illeszkedett az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület Helyi Vidékfejlesztési Stratégiájához: helyi termékekből, azaz szentantalfai cukkiniből, ukki lekvárból, szőci kenyérből összeraktuk a nassolnivalót.
 
 








A NAKVIzit hozzánk is ideért. Délután a NAKVI (Nemzeti Agrárszaktanácsadási, Képzési és Vidékfejlesztési Intézet) 20 fős csapata sziesztázott kék sátrunk árnyékában. V. Németh Zsolt, vidékfejlesztésért felelős államtitkár is tiszteltét tette.

Sokan lettünk, folyamatos sürgés-forgás jellemezte a napot. A stábtagok is nálunk szeretnek megpihenni.

De a szöveg helyett most inkább beszéljenek a képek:
Harta Anna















2013. július 31., szerda

Szigligetes szerda



Egy napra Szigliget is beköltözött az Éltető Völgy udvarába. Jól mutatott a két „váras” stand egymás mellett: Szigliget és Nagyvázsony.(Szigliget nem tartozik bele az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület területi szférájába, de mi mindenkit szívesen fogadunk.)




A mai menü: pirított mangalica gulyásleves cigánymeggy pálinkával megbolondítva a Petendi Pálinkaház által. Hogy mitől lett pirított az már a mi titkunk marad. Szerencsére Tufának is jutott belőle, amit meg is örökítettem.


Azt is megtanultam ma, hogy azt nem szabad kérdezni, hogy „hányat?”, mert ha hány az nem jó. Helyette „mennyit?” kell mondani kérem szépen.
Azt is megtudtam, hogy az ukki standnál csodálatos az EPERlekvár, csodálatos áron. Valamint, hogy a halimbai levendula megnyugtat és szívet dobogtat


Ma az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület védjegy projektjét is sikerült népszerűsítenem, és elég jól kapkodják el az Éltetős túraútvonalas szórólapjainkat is.
Szabó Csaba, kapolcsi néptáncoktató táncházzal színesítette meg a délutánunkat. Kicsik-nagyok, völgymunkások ropták a táncot színpadunkon. A kosárfonás rejtelmeibe is betekintés nyerhettünk Dezső István helyi kosárfonó által.

Ma 2 új waldorfos ruhával gyarapodott a gyűjteményem, de csak szigorúan azért, hogy reklámozzam őket, nem mintha rosszul menne nekik.

A nap végére pedig egy kis taliándörögdi kitekintőt tettünk. Egy nagy eseménynek lehettem részese, a Taliándörögd-Halimba SE 2012/2013-as bajnoki évad hivatalos éremátadójának. A 2. helyért járó érmeket és kupát Tóbel János, Halimba polgármestere és Papp Dániel adták át. Gratula a csapatnak!


Így telt el a mai nap az Éltető Völgyben, viszlát szerda és viszlát július!

Harta Anna