2011. július 24., vasárnap

Vásár-nap

2011. július 24. vasárnap

Vásár-nap

Az éjszaka a várakozásokat meghaladóan zajos volt: egy részeg lány kéredzkedett be a mosdóba. Eddig még ok, de kifelé az ablakon szeretett volna kimenni. Nem tudta, hogy hol lakik és nem tudta, hogy hová akar menni. Végül a szomszéd pálinkás stand mellett érte a reggel.


Jól tartanak engem az udvar árusai: Marika néni, a múzeum őrzője ellátott süteménnyel, a kovács felesége fantasztikus pogácsát sütött. A festők kukoricát főztek. Ebédre én már csak polgármesterek főztjét szeretem enni….mi lesz velem, ha eljönnek a hétköznapok. Ma Halimba első embere és a first lady állt a tűzhely mellett. Olyat főztek (Tarja a la Halimba), hogy még a vegetáriánus waldorfosok is megették.




Felépült a manóstand, kiplakátoltuk a manókeresést. Sajnos napsütés hiányában a keresés elmaradt - a hidegben megdermednek a manók és nem tudnak elbújni. Így legalább megmagyarázható, hogy miért ácsorognak mozdulatlanul a standon.

Ma nappal sem kerültek el bennünket a belőtt lököttek. Vajon a szakadatlan jelenlét zaklatásnak minősül? Vajon megmondhatjuk valakinek, hogy ne bámulja a környék legszebb pultosát? Mert az nálunk van ám…

Pillanatkép a szomszéd udvarból: az ember vesz egy palacsintát, az árus a kezébe adja. Ebben a pillanatban a palacsinta fölé repül egy madár és könnyedén rápottyant egy adagot. Jogilag vajon ki kell ilyenkor cserélni a palacsintát? Ott kicserélték…

Csöpörög az eső, árusaink féltett holmijai elborítják az irodát. Eszembe jut édesapám, amikor gyerekkoromban veszekszik velünk a munkából hazaérve. Botladozik a szétszórt játékokban és azt morogja, hogy nem baj, hogy játszotok, csak gyalogutat hagynátok….



És ekkor megjelenik Schmitt Pál a családjával… Hol a Tibor? Hol a pálinka? Hány pohárba? Hol kínáljuk meg? Mit kéne mondani? Összetörik egy borosüveg, szaglik az egész iroda. Ki a fene hagyta ezt itt, papírzacskóban van. Hol a rongy, csöpög a zacskó, tartsd alá a vödröt. Végül elvonul az ár.

Pulzálva változik az udvarban a látogatók mennyisége. Elméleteket állítunk fel az árusokkal: vajon milyen eloszlást követ a látogatók száma? És mivel korrelál a megjelenésük? Napsütéssel? Napi életritmussal? Hamar megoldódik a kérdés: a közelünkben van a buszok számára kijelölt parkoló, és időnként érkezik egy-egy busz… nesze neked matematikai és szociológiai tudomány. A logisztika a jövő tudománya.

Lassan összepakolnak az árusok, a helyi termék magazin eladási eredményei sem döntik meg a tegnapi rekordot. Meglepetés: megjelenik a kovács húsz hónapos unokája. Természetesen kiskalapáccsal játszik, megütöget mindent. Nagypapa szerint otthon egyszerre két kalapáccsal csinálja.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése