2013. augusztus 2., péntek

Pazar péntek



Ma a Pannon Térség Értékőr Alapítvány programjaival telt el a nap.

10 órától Hoffner Tibi és Bazsó Gabi a Pannon Térség (Ifjúsági Helyi) Értékőr projekt eredményeit, gyakorlati tapasztalatait és sikerének titkait osztotta meg a NAKVI csapatával. Tufa pedig a Csigaházban berendezett Értékőr kiállítást („Értékőr spejz-et”) mutatta be a csoportnak. 

Nagy népszerűségnek örvend látogatóink körében és sorra kapkodják el az  alapítvány által kiadott Ízek, illatok receptek – A vidék éléskamrája című szakácskönyvet. A Pannon Térség Fejlődéséért Alapítványnak ez a harmadik kiadványa, amely a hungarikumok sorába illeszkedik. Annak érdekében jött létre, hogy felelevenítsék és megőrizzék a helyi gasztrónimai értékeket és térség több száz éves hagyományait, kultúráját. Az Ízek, illatok, receptek kiadvány másfél év alatt készült el, 57 településről küldtek be recepteket, amikből 222 található meg a könyvben.

Az ebédtéma ma sem maradhat el. Ma a waldorfosok Pénzvarázsló lencselevessel babonázták meg a népet. Várjuk a varázslatot! Az biztos, hogy ebédidőben iskolai menzává varázsolódunk.

Délutántól folytatódott az Értékőr program. 14 órától az Értékőr projektek eddig eredményeiről kaptunk beszámolót Dr. Horváth Zsolt, országgyűlési képviselőtől és Hoffner Tibortól. Az értékőr projektek fő célja a kistelepülések értékeinek felkutatása, archiválása és megőrzése. Olyan helyi fiatalok vettek/vesznek benne részt, akiknek az érték a mérték. 

Bemutatásra kerültek a helyi értékek, a helyi értékek szerepe a vidéki életben és megtudhattuk, hogy a fiatalok milyen fontos és meghatározó és egyben központi szerepet töltöttek be a programok véghezvitele során. Magát a programot teljes egészében a fiatal generáció valósította meg, amelyhez a felnőttek a szükséges hátteret, a segítő kezet nyújtották. 

Az Értékőr program itt nem ér véget. Tovább folytatódik, ősztől a sümegi kistérség településein. A folytatását izgatottan várjuk és reméljük jövőre egy ehhez hasonló videót nézhetünk meg a Völgyben (kedvenc mondatom a végefelé hangzik el: „A helyi értéknek megvan a maga belső békéje”):
A program zárásaként nemesvámosi húsos bőségtálat kaptunk, Sövényházi Balázs, nemesvámos polgármestere jóvoltából. Köszönjük, rendkívül finom volt.

Ma Gabi is rácsapott a waldorf-os ruhákra (a blog hatására :)) 

A napot pedig régi két waldorf-os srác mini koncertje zárta Palya Beás hangulatot lopva az udvarba.
Harta Anna











Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése